Проповідь у свято Богоявлення

Проповідь

єпископа Рівненського і Сарненського Гавриїла

у двонадесяте свято Богоявлення

(Хрещення Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа)

Христос хрестився!

У ріці Йордані!

Дорогі брати і сестри!

Сьогодні ми маємо надзвичайно файне свято під назвою Богоявлення (інша його церковна назва – Хрещення Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа; народна ж його назва – Водохреще), – це одне з дванадцяти великих свят Православної Церкви. Ми його молитовно вшановуємо через 12 днів після Різдва Христового. Ці два свята тісно пов’язані між собою: у день Свого народження у плоті Бог наш Ісус Христос прийшов у наш земний світ, а нині, у день Богоявлення – Він об’явився світові, обявився планеті Земля, як Бог, як друга Особа Пресвятої Тройці, наш Спаситель.

Святе Євангеліє розповідає нам про те, що «приходить Ісус з Галилеї на Йордан» (Мф. 3, 13) з метою, щоб хреститися; для цього Він подолав біля 100 кілометрів. І коли Він став на березі ріки після хрещення, яке звершив пророк Іоан Хреститель, сталося неймовірне явище: розкрилося небо і на Ісуса Христа став сходити Дух Святий у виді голуба, а також пролунав з неба голос Бога Отця: «Це Син мій улюблений, у Ньому моє благовоління» (Мф. 3, 17). Власне, відбулось неймовірне: голос Бога Отця, який почули присутні там люди, був свідченням про божество Ісуса Христа.

Брати і сестри! У такий спосіб зʼявився людству Сам Бог у Пресвятій Тройці: Боголюдина та Син Божий Ісус Христос, що хрестився у ріці Йордані, Бог Отець, що промовив через відкриті небеса та Бог Дух Святий, що зійшов у виді голуба. Не три Боги зʼявилися людям, а один Бог, Який має три Особи.

Хрещення Ісуса Христа у ріці Йордані стало початком Його публічного життя, проповіді та спасіння роду людського через хрест та воскресіння з мертвих. І дійсно, 30-ть років Свого земного життя Спаситель прожив так само як звичайні люди того часу: без видимої величі та слави, працюючи власними руками (згідно Священного Передання – був теслею та муляром), провадячи звичайне релігійне життя.      

Нинішнє свято нагадує нам і наше хрещення, бо містично ми також хрестимось «з Ісусом в Йордані», Він змиває наші гріхи і ми народжуємось у Таїнстві Хрещення до нового життя.

Також важливо відмітити те, що Ісус Христос Своїм хрещенням у ріці Йордані освятив та освячує хімічну речовину під назвою Н₂О, тобто воду. Великий богослов та угодник Божий святитель Іоан Золотоустий (+ 407), що жив більш як 16-ть століть тому, вже тоді свідчив про те, що освячена вода у це величне свято Богоявлення зберігалась свіжою на протязі року, а часто й кілька років поспіль. Це є істина – кожний з нас у це багаторазово пересвідчувався.

Дорогі брати і сестри! Тож давайте будемо щомиті дякувати нашому БогуТворцю, Який зʼявився людству заради його спасіння у Святій Тройці, дякувати через виконання Його святих заповідей, дякувати через духовне удосконалення за допомогою святих 7-ми Таїнств Православної Церкви (Хрещення, Миропомазання, Сповідь, Причастя, Шлюб, Єлеопомазання та Священство (для вибраних Богом)), і у такий спосіб прямувати до Його Небесного Царства, до раю.  

Амінь!

Христос хрестився!

У ріці Йордані!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *