Проповідь про недільний день

Проповідь єпископа Рівненського і Сарненського

Гавриїла про недільний день

 

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Слава Ісусу Христу!

Дорогі брати і сестри!

 

У земному житті для християнина цінний та важливий кожний прожитий день, бо він – це готування до життя потойбічного. При цьому один із днів тижня виділяється з поміж інших, маючи першорядне значення. Це є – неділя (з давньоруської мови цей термін означає – «не робити»). Власне у цей перший день тижня єврейського календаря (потрібно відмітити, що в євреїв як і в час земного життя Ісуса Христа, так і зараз, тиждень складається з йом шабат, перекладається як «день спокою», відповідає нашій суботі, та шести днів з наступною назвою – перший, другий, третій, четвертий, п’ятий та шостий дні тижня), сталася найголовніша і неповторна подія у житті людського роду та у світовій історії – Воскресіння Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа.

Власне ця історична подія Воскресіння Христового стала домінантою християнського богословʼя. Христова Православна Церква ось вже майже ІІ тисячі років відзначає цю найвеличнішу подію не тільки один раз у році на Пасху Господню, але і щотижня у недільний день.

Щоразу за всенічним бдінням напередодні неділі ми з вами стверджуємо нашу віру в істину Воскресіння Сина Божого такими словами: «Воскресіння Христове бачивши, поклонімось Святому Господу Ісусу, єдиному безгрішному…». У це вірили мільйони християн, котрі жили до нас, в це вірять мільйони християн, котрі тепер живуть і житимуть. Ми наче бачимо Воскресіння нашого Спасителя й очами апостолів та жінок-мироносиць, тих що були з Ісусом. Щоб упевнити людство у цій істині апостоли відобразили це й письмово – у Святому Євангелії.

Коли ж учні Ісуса Христа через свій людський страх залишили Свого Вчителя після розпʼяття та ховались у різних куточках Єрусалиму, а вороги Ісуса торжествували, у світі назрівала найтаємніша подія. Обіцянка, колись дана в Раю Богом нашим пращурам Адаму і Єві про те, що «насіння» жінки «зітре» голову змія (Бут. 3, 15), справдилось.

І ось – історично-реально Христос Воскрес та переміг того біблійного змія, тобто диявола. І всі Його послідовники у Таїнстві Хрещення також вокресають для нового життя – життя у дусі, того життя яке веде до джерела світла та добра – Христа Спасителя. Воскреслий Христос дарував нам також повноту істини, яка розкрита у Святому Євангелії, що в перекладі з грецької мови означає – «гарна звістка», або ж «добра новина». Так, ми з вами маємо істину, вона – наша сила, вона – наше життя, вона – наше утвердження і якщо ми втратимо її, тоді ми втратимо зміст нашого життя.

Дорогі брати і сестри! Кожний недільний день, день спомину про Воскресіння нашого Спасителя, ми повинні віддавати посиленому спілкуванню з Богом, молитві з нашим Творцем – і за Божественною літургією у храмі, і вдома; а також читаючи Святе Євангеліє – розмірковувати про значення Воскресіння Христового для кожного з нас, бо у Господньому Воскресінні нам відкривається істина блаженного безкінечного потойбічного життя з Милостивим Богом.

Амінь.

Слава Ісусу Христу!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *