Проповідь у день спомину чуда архістратига Михаїла в Хонах

Проповідь єпископа Рівненського і Сарненського Гавриїла в день спомину чуда архістратига Михаїла в Хонах (IVст.)

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

 Слава Ісусу Христу!

Сьогодні, дорогі у Христі брати і сестри, ми зібрались у цьому чудовому храмі для того, щоб прославити святого архістратига Божого Михаїла, котрий є першим серед інших у великому сонмі святих ангелів Божих. Свята Православна Церква часто звертається з молитвою до ангелів Божих, прохаючи їх допомоги у справі нашого спасіння. Згідно Святого Письма, перед тим як творити світ видимий, тобто те що ми з вами бачимо, Бог створив світ невидимий, тобто світ ангелів. Слово “ангел” грецьке та перекладається на нашу мову як “посланець” або “вісник”, цим вказуючи на те, що їх головна місія – сповіщати волю Божу, добру або не добру. Найменування “ангел” це ознака служіння, а не природи, бо по своїй природі – вони безтілесні духи, які обдаровані досконалішими від людини розумом та волею. Видимі ж, чуттєві образи, в яких вони інколи з’являються людям, не належать до їхньої істоти, це дочасний їх стан, а не постійне буття. Числом ангели Божі незліченні. “Існують – пише свт. Іоан Золотоустий, – міріади міріад ангелів; існують тисячі тисяч архангелів…; незліченні сонми безтілесних сил…”. Між ангелами існує ієрархія, тобто є вищі, а є нищі. Девять ангельських чинів складать три ієрархії: найвища ієрархія – серафими, херувими і престоли; середня – господства, сили і власті; нижча – начала, архангели і ангели. Служіння ангелів різноманітні і кожний чин має своє власне служіння. Але перш за все вони служать Богові тим, що стоять перед Ним, кланяються Йому і Його прославляють. Свята Біблія подає нам деякі з імен архангелів Божих, а саме: Михаїл, що перекладається – хто рівний Богові; Гавриїл – сила Божа; Рафаїл – зцілення Боже; Уриїл – вогонь Божий; Салафаїл – молитва; Варахаїл – благословення. Сьогодні, дорогі брати і сестри, ми молитовно згадуємо святого архангела Михаїла, а власне згадуємо одне з чудес, яке звершив він на землі. Це диво мало місце у 4-му столітті нашої ери у малоазійському місті Хонах (зараз це невелике містечко знаходиться на території держави Туреччина). У цьому місті знаходився храм – побудований на честь архістратига Михаїла, а біля храму протікало цілюще джерело. Цей храм був побудований на пожертви одного чоловіка в подяку Богу та архангелу Михаїлу за зцілення його німої дочки; архангел Божий зʼявився цьому чоловіку і сказав, що його дочка зцілиться і отримає дар мови тоді, коли випє води з цілющого джерела – що, в дійсності, і сталось. Після цього дива і було побудовано храм у місті Хонах. Це чудодійне джерело стало місцем паломництва як християн так і язичників. В цьому храмі 60 років виконував різні послухи благочестивий чоловік на імʼя Архип, памʼять якого також ми сьогодні молитовно згадуємо, як прославленого Церквою у лиці святих – преподобного Архипа. Проповіддю про Ісуса Христа та прикладом свого благочестивого життя він багатьох язичників приводив до покаяння та хрещення. За що і надумали язичники знищити Архипа. Для цього вони на високій горі зʼєднали в одне русло дві річки і направили їх течію на храм. Архип про це дізнався і почав усердно молитися в храмі до архангела Михаїла про позбавлення від біди. І ось, по його молитвах біля храму зʼявився сам архангел Божий, який ударом свого жезла відкрив у горі широку яму і наказав течії направитися у цю яму. Таким чином храм залишився неушкодженим. Дорогі брати і сестри, дива по молитвам до вісника Божого архістратига Михаїла були, є, і будуть; вони бувають там, де люди усердно взивають до нього. Архістратигу Божий Михаїле, моли Бога за нас!

Амінь.

Слава Ісусу Христу!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *