Проповідь в 14-ту неділю після П’ятдесятниці

Проповідь єпископа Рівненського і Сарненського Гавриїла в 14ту неділю після Пʼятдесятниці

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Слава Ісусу Христу!

Дорогі у Христі брати і сестри!

 Однією з домінант щойно прочитаного Євангелія є слова царя у притчі про званих на весілля: «Друже, чому чи ввійшов сюди, не маючи весільного одягу?».

Ту чи іншу подію у своєму земному житті, її атмосферу, люди підкреслюють відповідним стилем одягу. Але окрім видимого одягу для тіла, людина ще має невидимий одяг і для душі.

Що ж хотів сказати нам Спаситель наш Ісус Христос словами притчі про весільну трапезу і чого навчити нас?

Словами цієї притчі Господь перш за все вказує нам на дві важливі речі духовного життя: по-перше, на велику Божу доброту та милосердя; та по-друге, на Його справедливість. Бог, як наш Творець, любить і турбується про кожного з нас; також кожний з нас, хто бажає, може прийти до Нього та отримати Його спасительну енергію – тобто благодать, і таким чином збудувати щасливе земне життя та наслідувати блаженне потойбічне вічне життя.

З іншої сторони притча повчає нас, що ця Божа благодать не приходять просто так, і тому людина зі своєї сторони повинна виконати певні умови – заповіді. Власне тому Христос критично оцінив чоловіка, котрий прийшов на весілля без відповідної одежі, кажучи йому: «Друже, чому чи ввійшов сюди, не маючи весільного одягу?».

Що ж Ісус має на увазі, коли говорить про весільну одежу? Невесільна одежа, це душа, яка забруднена пристрастями, гордістю, брехнею, підлістю, блудом, пияцтвом і т.д. Весільна ж одежа, це душа, яка заповнена любовʼю, каяттям, радістю, творінням добрих справ та низкою інших добродітелей.

Виникає питання – як же можна придбати правильний весільний одяг для душі? Відповідь наступна: існують два способи, якими ми отримує весільну одіж для душі, необхідну для нашого спасіння. Першу весільну одежу нам дає Бог у Таїнстві Хрещення, а пізніше ми її очищаємо у Таїнстві Сповіді.

Для спасіння замало бути охрещеним і ходити до храму, потрібно вірно виконувати всі заповіді та духовно рости через участь у святих обрядах і Таїнствах Православної Церкви.

Дорогі брати і сестри! Як розповідає нам сьогоднішня євангельська притча, Бог кличе всіх людей до життя вічного, та дає можливість для спасіння їх душ. Вибір же залежить виключно від людини, від її віри, а справжня віра та – яка творить добрі справи (нема добрих справ – нема справжньої віри).

Тож, бажаю всім нам, щоб ми були не тільки покликаними, але і вибраними до Царства Небесного. Амінь.

Слава Ісусу Христу!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *