Проповідь в 4-ту Неділю після П’ятдесятниці

Проповідь єпископа Рівненського і Сарненського

Гавриїла в 4ту неділю після Пʼятдесятниці

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Слава Ісусу Христу!

Святе Письмо нас повчає, дорогі у Христі брати і сестри, про те, що людині «без віри догодити Богові неможливо» (Євр. 11, 6). І тоді у нас виникає питання – як же потрібно вірувати, щоб Господь подав нам як земні, так і небесні Свої радості та блага?

Відповідь існує, і вона знаходиться у нинішньому Євангельському читанні. Ми щойно почули про те, як у палестинському місті Капернаумі римський воєвода (сотник) просить Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа про зцілення свого слуги. Христос каже йому: «Я прийду і зцілю його» (Мв. 8, 7). Що ж відповідає воєвода? Він падає до ніг Спасителя і викрикує: «Господи! Я недостойний, щоб Ти увійшов під покрівлю мою; але промов тільки слово і видужає слуга мій; бо і я людина підвладна, але, маючи під собою воїнів, кажу одному: іди і йде; і другому: прийди і приходить; і слузі моєму: зроби це і зробить» (Мв. 8, 8-9).

Ось, дорогі брати і сестри, приклад щирої та твердої віри, без сумнівів, у Божу могутність Месії Ісуса Христа. Тобто, справжня істина віра у нас тоді – коли ми не маємо жодних сумнівів.

Що ж надалі оповідає нам Євангельське читання: «Почувши це, Ісус здивувався (бо перед ним був язичник, який не мав навіть і поняття про істинного Бога) … І сказав Ісус сотникові: іди, і як вірував ти, нехай буде тобі. І одужав слуга його в ту мить» (Мв. 8, 13).

Ось вона істинна віра у Бога та її наслідки.

Дорогі у Христі! Справжня віра у Бога творить чудеса. Але однієї віри замало для спасіння наших душ. Свідченням справжньої людської віри у нашого Творця є добрі справи. І про це нас знову ж повчає Святе Письмо: «Віра, – читаємо у посланні святого апостола  Якова, – без діл мертва» (Як. 2, 20).  Тобто, хто маю справжню віру – той творить і добрі справи; і навпаки – якщо людина не творить добрих справ – тоді вона має слабеньку віру.

Виникає наступне питання: як зробити нашу віру щирою та твердою, справжньою вірою у Бога?

Відповідь знаходимо у житті Христової Православної Церкви. Церковна практика свідчить – щирі систематичні молитви у храмі та вдома, систематичні сповідь та причастя Тайн Христових, читання Слова Божого та творінь святих отців й вчителів Церкви – гартують нашу віру, роблять її сильнішою за камінь, вірою без сумнівів.

Дорогі у Христі брати і сестри! Тож будемо твердо триматися Святої Православної Церкви та її науки, бо вона нас наче окрилює двома крилами – вірою та добродійством, які і донесуть нас до обителей Царства Небесного.

Амінь!

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *