Проповідь в 6-ту Неділю після Пасхи (про сліпого)

Проповідь єпископа Рівненського і Сарненського

Гавриїла в 6-ту неділю після Пасхи

(про сліпого)

В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!

Христос Воскрес!

Сьогодні Святе Євангеліє, дорогі брати і сестри, розповідає нам про те, що Господь наш Ісус Христос проходячи з учнями біля Єрусалимського храму, побачив при дорозі сліпого від народження чоловіка і Його серце загорілося жалем та любов’ю.

Учні Спасителя вважали, що всяке нещастя яке спіткає людину це виключно покарання Боже за її гріхи, або ж за гріхи батьків, тому запитали у Нього: «Учителю! Хто згрішив: чи він сам, чи батьки його, що сліпим він родився?» (Ін. 9, 2). Господь дає своїм апостолам наступну, дивну для них, відповідь: що ані він, ані його батьки не згрішили, а сліпий він тому і для того, щоб на ньому зʼявилися діла Божі. Потім Ісус Христос плюнув на землю, зробив із слини суміш і помазав нею очі сліпому, сказавши йому: «Піди, умийся в ставку Сілоам» (Ін. 9, 7). Виконавши повеління Господнє, сліпий одразу став зрячим.

Отже, звершилось велике чудо, а мешканці Єрусалима прийшли в розгублення, бо чудо це було звершене Спасителем у суботу, у яку згідно вчення іудейських учителів, зовсім нічого не можна робити (навіть добрі справи). У зв’язку з цим, як розповідає нам Євангеліє, книжники і фарисеї вигнали геть зціленого сліпця, відкинувши явний вияв на ньому благодаті Божої.

Дізнавшись про це, Ісус Христос пожалів колишнього сліпця, знайшов його і запитав: «Чи віруєш ти в Сина Божого?» (Ін. 9, 35). Він відповів: «А хто Він, щоб мені вірувати в Нього?» (Ін. 9, 36). Спаситель сказав йому: «І бачив ти Його і Він говорить з тобою» (Ін. 9, 37). Сліпець, що набув зір, вигукнув: «Я вірую, Господи!», і поклонився Йому» (Ін. 9, 38). Серце цієї людини запалало благодаттю, наповнилось неземної радості, бо в нього поселився Сам Бог. І на завершення сказав Христос присутнім біля Нього: «На суд Я прийшов у світ цей, щоб незрячі бачили, а зрячі стали сліпими» (Ін. 9, 39).

Дорогі у Христі! Багато чудес здійснив Христос перед іудеями за Своє земне життя, але вони, на жаль, залишилися сліпими. Не прийняли цих чудес і не увірували в Нього як у Месію. Сліпець же позбавлений зору, здобув можливість бачити не тільки матеріальний, але і духовний світ, бо він увірував та прийняв до свого серця Сина Божого Ісуса Христа.

Потрібно знати і завжди пам’ятати те, що у нашому світі та у нашому житті немає нічого випадкового. Все відбувається виключно згідно волі благого Бога і ця воля залежить від нашого внутрішнього духовного стану. І не завжди, як ми бачимо з нинішнього Євангельського читання, нещастя людини є наслідком її гріхів або гріхів його батьків, інколи – це попукається людині, щоб на ній зʼявилися діла Божі. Якщо ж людина має якісь негаразди, то не потрібно гнівити Бога, потрібно негайно спішить до храму Божого та до Таїнств Сповіді та Причастя – бо це ліки для людських душі та тіла.

Дорогі брати і сестри, будемо ж усердно просити Милостивого нашого Творця про наше нарозумлення, щоб відкрилися наші духовні очі, щоб ми могли бачити всі наші прогрешіння. А побачивши їх – виправлялись, і таким чином крокували до цілі нашого земного життя – життя потойбічного в оселях Небесних, оселях Райських.

Амінь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *